Aan tafel over duurzaamheid
Stap nu in
- Ruim 65 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Op ieder device
In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Ook in de zorg is dit een belangrijk thema. Verduurzaming in de zorg vraagt om een gezamenlijke aanpak. Het onderwerp staat op de agenda van interdisciplinair overleg en heeft al geleid tot het vaststellen van een aantal doelstellingen. Welke afspraken en plannen zijn hierover door de KNMP en de NHG gemaakt? Hoe gaat u hier in de apotheek en in de huisartsenpraktijk mee om? In het land zijn er verschillende initiatieven om het verduurzamen binnen de zorgsector te stimuleren. Met deze ciursus willen wij u als zorgprofessional inspireren om initiatieven op het gebied van duurzaamheid te ondernemen.
Eerst staan we stil bij de impact die de klimaatcrisis heeft op de gezondheidszorg en vice versa. Daarna wordt ingegaan op de doelstellingen die de overheid in samenwerking met de zorgsector heeft vastgesteld over de verduurzaming, de zogenaamde Green Deal Duurzame Zorg 3.0 gevolgd het antwoord van de KNMP en de NHG hierop. Duurzame huisartsen hebben zich verenigd in De Groene Huisarts. Deze organisatie wil de verduurzaming in de huisartsenpraktijk stimuleren. Zij hebben hiervoor het e-book De Groene Huisarts uitgebracht.
Om de vertaalslag naar de praktijk te maken gaan Annelies de Lange (openbaar apotheker en programma manager duurzaamheid bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen) en Jessie Neffke (huisarts én een van de oprichters van De Groene Huisarts) met elkaar in gesprek over duurzaamheid aan de hand van een aantal stellingen. Dit gesprek wordt geleid door Marius van der Plas (manager apotheken bij BENU). Zij hopen u als zorgprofessional te inspireren.
We sluiten af met de inspiratiegids Verspil geen Pil en De toolkit: Groene Apotheek waarin u nog meer voorbeelden kunt vinden om zelf binnen uw praktijk of apotheek met duurzaamheid aan de slag te gaan.
Preview
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus:
- bent u zich bewust van de impact die de klimaatcrisis heeft op de gezondheidszorg en vice versa
- kunt u aangeven welke gezondheidsrisico’s optreden als gevolg van de klimaatverandering en milieuverontreiniging
- weet u welke afspraken er op landelijk niveau gemaakt zijn om de duurzaamheid te bevorderen (Green Deal 3.0)
- bent u bekend met verschillende initiatieven die reeds zijn genomen om binnen de apotheek of huisartsenpraktijk invulling te geven aan duurzaamheid (de inspiratiegids Verspil geen pil, de Toolkit Groene Apotheek en het e-book De Groene Huisarts)
- ontwikkelt u een visie over de mogelijkheden die u zelf heeft om duurzaamheid handen en voeten te geven in uw apotheek of in uw praktijk
- kunt u deze visie vertalen naar praktische handvatten om aan duurzaamheid invulling te geven in uw apotheek of in uw praktijk
- weet u op welke manier u in uw apotheek of huisartsenpraktijk het verschil kan maken
Stap nu in
- Ruim 65 cursussen
- Ruim aanbod
- Onbeperkt toegang