Reumatoïde artritis: goede zorg vanuit de apotheek

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Deze cursus gaat over een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma, namelijk ‘reumatoïde artritis’, afgekort RA. Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door meestal symmetrische ontsteking van meerdere gewrichten.

Door de ontsteking en de schade die de ontsteking aanricht, wordt de functie van de gewrichten belemmerd, waardoor er (indien onbehandeld) invaliditeit kan optreden. Naast de artritis komen ook systemische ziekteverschijnselen voor zoals koorts, malaise en gewichtsverlies.

Naast de reumatoloog spelen veel zorgverleners, zoals de huisarts, apotheker, apothekersassistent en ergotherapeut, een belangrijke rol bij de behandeling en begeleiding van de patiënt met RA. De nadruk van de behandeling van RA ligt op het zoveel mogelijk voorkómen van gewrichtsschade. Hierbij spelen disease modifying antirheumatic drugs (DMARD’s) en biologicals een centrale rol.

In deze cursus maak je kennis met de (mogelijke) oorzaken, de diagnostiek, de symptomen en het verloop van RA. Daarna staan we uitgebreid stil bij de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling.

Gezien het feit dat de meeste patiënten zowel door de huisarts als door een reumatoloog worden behandeld, speelt de apotheek een zeer belangrijke rol in het signaleren van mogelijke geneesmiddelinteracties. In deze cursus wordt dan ook ingegaan op enkele veelvoorkomende interacties. Als apothekersassistente kun je vanuit de apotheek patiënten met RA op diverse manieren behulpzaam zijn!

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van reumatoïde artritis. Tevens ben je bekend met de medicatie voor reumatoïde artritis. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met reumatoïde artritis.

Docent

  • drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

    Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

  • prof. dr. Bart van den Bemt

    Prof. dr. B.J.F. (Bart) van den Bemt werkt als apotheker en senior onderzoeker bij de afdeling Farmacie van de Sint Maartenskliniek en de apotheek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud. Hij  heeft zich gespecialiseerd in geneesmiddelen die worden gebruikt bij aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals NSAIDs, DMARDs en biologicals. 
    Hiernaast is wetenschappelijk onderzoek een van zijn belangrijkste taakgebieden. Zijn onderzoek is vooral gericht op de individualisatie van geneesmiddelgebruik (therapietrouw, medicatiereview en opname-/ontslag) en het doelmatig gebruik van dure geneesmiddelen (biologicals, verspilling).

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten