Aan tafel over duurzaamheid

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Ook in de zorg is dit een belangrijk thema. Verduurzaming in de zorg vraagt om een gezamenlijke aanpak. Het onderwerp staat op de agenda van interdisciplinair overleg en heeft al geleid tot het vaststellen van een aantal doelstellingen. Welke afspraken en plannen zijn hierover door de KNMP en de NHG gemaakt? Hoe ga je hier in de apotheek en in de huisartsenpraktijk mee om? In het land zijn er verschillende initiatieven genomen om het verduurzamen binnen de zorgsector te stimuleren. Met deze cursus willen wij jou als zorgprofessional inspireren om na te denken over welke mogelijkheden je (samen met je team) binnen de apotheek of huisartspraktijk hebt om duurzaamheid handen en voeten te geven.

Eerst staan we stil bij de impact die de klimaatcrisis heeft op de gezondheidszorg en vice versa. Daarna wordt ingegaan op de doelstellingen die de overheid in samenwerking met de zorgsector heeft vastgesteld over de verduurzaming, de zogenaamde Green Deal Duurzame Zorg 3.0, gevolgd door het antwoord van de KNMP en de NHG hierop. Duurzame huisartsen hebben zich verenigd in De Groene Huisarts. Deze organisatie wil de verduurzaming in de huisartsenpraktijk stimuleren. Zij hebben hiervoor het e-book De Groene Huisarts uitgebracht.

Om de vertaalslag naar de praktijk te maken gaan Annelies de Lange (openbaar apotheker en programmamanager duurzaamheid bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen) en Jessie Neffke (huisarts én een van de oprichters van De Groene Huisarts) met elkaar in gesprek over duurzaamheid aan de hand van een aantal stellingen. Dit gesprek wordt geleid door Marius van der Plas (manager apotheken bij BENU). Zij hopen jullie als zorgprofessional te inspireren. 

We sluiten af met de inspiratiegids Verspil geen Pil en De toolkit: Groene Apotheek waarin je nog meer voorbeelden kunt vinden om zelf binnen jullie apotheek of praktijk met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • ben je je bewust van de impact die de klimaatcrisis heeft op de gezondheidszorg en vice versa
  • kun je aangeven welke gezondheidsrisico’s optreden als gevolg van de klimaatverandering en milieuverontreiniging
  • weet je welke afspraken er op landelijk niveau gemaakt zijn om de duurzaamheid te bevorderen (Green Deal 3.0)
  • ben je bekend met verschillende initiatieven die reeds zijn genomen om binnen de apotheek of huisartsenpraktijk invulling te geven aan duurzaamheid (de inspiratiegids Verspil geen pil, de Toolkit Groene Apotheek en het e-book De Groene Huisarts)
  • denk je na over de mogelijkheden die jullie zelf hebben om duurzaamheid handen en voeten te geven in jullie apotheek of huisartspraktijk
  • weet je op welke manier jullie in de apotheek of huisartsenpraktijk het verschil kunnen maken

Docent

  • drs. Annelies de Lange

    Annelies de Lange is programmamanager duurzaamheid bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Zij is daarnaast openbaar apotheker, lang werkzaam geweest en met ruime ervaring in de hele extramurale keten. Zij heeft meegeschreven aan de inspiratiegids Verspil geen Pil en is actief voor de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 en Ketenaanpak Medicijnresten uit Water.

  • drs. Jessie Neffke

    Jessie Neffke is huisarts in Utrecht. Zij is mede-oprichter van De Groene Huisarts, een landelijke organisatie die zich inzet voor verduurzaming van de huisartsenzorg. Tevens is zij expert-huisarts duurzaamheid bij sterkz.org, de regio-organisatie voor de Huisartsen Utrecht Stad. Zij heeft meegewerkt aan het tot stand komen van de inspiratiegids Verspil Geen Pil en organiseert webinars voor Zorg voor Klimaat.

  • drs. Marius van der Plas

    Marius van der Plas is manager Apotheken bij BENU Apotheken BV, vanaf 2000 als openbaar apotheker werkzaam en sinds 2018 binnen BENU verantwoordelijk voor Operational Excellence en ontwikkeling digitale ondersteuning in de apotheken. Daarnaast is Marius lid van de adviesraad van CME-Online.

  • drs. Marja Bogaards

    Marja Bogaards is medeauteur van deze cursus. Zij is ziekenhuisapotheker en transitiemaker. Met haar bedrijf Groenerwt-Transfarmacie zet zij zich onafhankelijk in voor een duurzame farmaceutische zorgketen. Het is haar missie om ontwikkelingen en innovaties te verbinden om zo te inspireren en de transitie in de zorg te versnellen. Een belangrijke eerste stap vindt zij dan ook kennisoverdracht en scholing over nut en noodzaak van duurzame zorg!

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang