Aandacht voor ADHD

Informatie

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder; aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis) is al geruime tijd onderwerp van publiek debat. Ieder heeft er zo zijn mening over. Is het echt een ziekte of is het meer een omschrijving van een bepaald gedrag? Is het erfelijk of is ADHD vooral te wijten aan omgevingsfactoren en/of opvoeding? Is het gewoon ‘iets van deze tijd’ of niets anders dan een modeziekte? 

Daarnaast is er veel discussie over de behandeling bij ADHD: 

 • Is medicatie wel nodig? 
 • Wat zijn de langetermijngevolgen van medicijnen? 
 • Zijn er alternatieve methoden?
 • Et cetera. 


In deze cursus worden de definitie, epidemiologie en kerngedragingen van ADHD besproken. Na de diagnostiek komen vervolgens de pathogenese en pathofysiologie aan bod, waarna u kunt lezen hoe de prognose en het beloop van deze aandoening zijn. Een belangrijk deel van de cursus gaat over de behandeling en de rol die de apotheek daarbij heeft.

De cursus is geschikt gemaakt voor de farmaceutisch consulent door C. Seeling, farmaceutisch consulent.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • bent u bekend met de epidemiologie, definitie en criteria, etiologie, klinische presentatie en prognose van ADHD 
 • heeft u kennis van de diagnose en behandeling van ADHD
 • kent u de geneesmiddelen die bij ADHD worden gebruikt
 • weet u welke rol de apotheek speelt bij kinderen en volwassenen met ADHD

Docent

 • drs. C.M. de Leeuw

  Marc de Leeuw (1981) studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht. Hij behaalde het apothekersdiploma in 2005. Hij werkte na zijn afstuderen enkele jaren in verschillende openbare apotheken, waarna hij aan de slag ging als apotheker/redacteur bij het Pharmaceutisch Weekblad. Daarna werkte hij bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) aan het opstellen van doseringsadviezen voor specifieke patiëntenpopulaties zoals dialysepatiënten, patiënten met morbide obesitas en patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Naast zijn werk bij het GIC specialiseerde hij zich in het schrijven van nascholingen en (medische) artikelen. Sinds juni 2019 richt hij zich volledig op het schrijven van nascholingen en (medische) artikelen als freelance medisch redacteur.

 • dr. L. Batstra

  Dr. L. (Laura) Batstra studeerde klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar (cum laude) afstuderen, begon ze aan haar PhD terwijl ze tegelijkertijd werkzaam was als psycholoog in het UMCG. In 2004 behaalde ze haar doctoraat met haar dissertatie “Difficult birth, difficult life?”.

  Na het behalen van haar doctoraat startte Laura Batstra als psycholoog op een polikliniek voor kinderpsychiatrie.

  Laura Batstra is Universitair Hoofddocent bij de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van onder andere het boek 'ADHD: Macht en Misverstanden