Een algemeen begrip van voeding en onze gezondheid

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
  • Ruim 90 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

Voeding en gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Slechte eetgewoontes kunnen op termijn het risico op chronische ziekte verhogen. Maar voeding kan ook heel belangrijk zijn bij ziekte en bij het herstel ná ziekte.

Als fysiotherapeut heb je indirect met voeding te maken. Je krijgt van patiënten wellicht vragen over voeding en voedingssupplementen. En je krijgt ongetwijfeld ook steeds meer vragen over leefstijl als medicijn en dus ook over voeding in relatie tot de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat je voldoende van dit onderwerp afweet.

In deze cursus wordt eerst de basis van voeding besproken; wat zit er nu precies in voeding; welke voedingsstoffen zijn er? Vervolgens wordt de relatie tussen voeding en onze gezondheid uitgebreid belicht. Ook staan we stil bij speciale voedingsproducten, vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen. We gaan het in deze cursus ook hebben over functionele voedingsproducten, wat zijn dat? We kunnen natuurlijk niet om alle trends en hypes heen. Ook daar wordt in deze cursus bij stilgestaan.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • heb je inzicht in de samenstelling van ons voedsel en onze eetgewoontes, en de betekenis daarvan voor het dagelijks functioneren en onze gezondheid
  • kun je patiënten adviseren over de rol die voeding speelt bij zowel het ontstaan als de behandeling van ziekten
  • heb je inzicht in de principes van eetlust en verzadiging
  • heb je inzicht in het ontstaan van overgewicht en de manier waarop dit kan bijdragen aan gezondheidsproblemen en chronische ziekten
  • kun je trends en hypes op het gebied van voeding herkennen en plaatsen, en vragen hierover beantwoorden
  • kun je adviseren over speciale voedingsproducten, waaronder supplementen

Docent

  • prof. dr. Renger Witkamp PhD

    Renger Witkamp is opgeleid tot apotheker en farmacoloog en werkt sinds 2006 als hoogleraar ‘Nutritional Biology’ bij de Wageningen Universiteit. Het onderwijs en onderzoek van de groep waaraan hij leiding geeft, richt zich vooral op de rol van voeding, al dan niet in combinatie met andere leefstijlfactoren en medicatie, bij veroudering en (herstel na-) chronische ziekten. Naast zijn rol in onderwijs en onderzoek vervult hij een aantal bestuurlijke functies, onder andere op het gebied van leefstijlinterventie als therapie.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
  • Ruim 90 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang