Beweeggedrag na een beroerte: elke beweging telt!

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
  • Ruim 90 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

Een beroerte is een van de meest invaliderende aandoeningen ter wereld. In Nederland kregen in 2020 meer dan 54.000 nieuwe patiënten een TIA en bijna 40.000 mensen een beroerte. Door de sterk verbeterde acute zorg overlijden gelukkig steeds minder mensen aan de gevolgen van een beroerte. Wel neemt het aantal mensen dat een beroerte krijgt toe. Dit maakt dat steeds meer mensen moeten leven met de gevolgen van een beroerte. Effectieve zorg en secundaire preventie zijn essentieel om achteruitgang op functioneren te verminderen en het risico op een mogelijk nieuwe beroerte, andere cardiovasculaire aandoening of vroegtijdig overlijden te verminderen. Bewegen zou daarbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Dat bewegen meer is dan alleen 150 minuten matig-intensief bewegen wordt steeds duidelijker. Het is van belang om naar beweeggedrag te kijken als een multimodaliteit en niet slechts naar 1 aspect. Dat is waar we het in deze cursus over gaan hebben. Allereerst staan we stil bij de evidentie omtrent het belang van beweeggedrag, zowel bij mensen die een beroerte hebben doorgemaakt als in het algemeen. We gaan in op de complexiteit van beweeggedrag en hoe je in de praktijk samen met jouw cliënt beweeggedrag in het dagelijks leven kunt verbeteren. De inzichten zijn van toepassing in zowel de revalidatie als in de eerste lijn.

Preview

Leerdoelen

Na de afloop van de cursus:

  • Kun je het belang van secundaire preventie beschrijven bij mensen die een beroerte hebben doorgemaakt
  • Ben je bekend met de huidige stand van zaken rondom beweeggedrag en beweeggedrag bij mensen die een beroerte hebben doorgemaakt
  • Heb je inzicht in de capaciteiten, de mogelijkheden en motivatoren die mogelijk van toepassing zijn bij jouw cliënt om tot bewegen te komen
  • Kun je aan de hand van een gedragsveranderingsmodel jouw cliënt faciliteren om tot bewegen te komen
  • Heb je inzicht in de belangrijkste gedragsveranderingstechnieken die je kunt inzetten tijdens de behandeling

Docent

  • dr. Roderick Wondergem

    Roderick studeerde fysiotherapie aan Fontys Hogescholen en klinische gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. In 2020 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het gebied van beweeggedrag van mensen na een beroerte. Op dit moment is Roderick onderzoeker binnen de Academische Werkplaats Fysiotherapie Utrecht, het onderzoeksteam Empowering Healthy Behavior van de Fontys Paramedische Hogeschool en Fysiotherapiewetenschappen binnen het UMC Utrecht. Roderick is als fysiotherapeut werkzaam geweest binnen de revalidatie alvorens hij startte met zijn onderzoek.

    Binnen zijn huidige werkzaamheden begeleid hij verschillende projecten gericht op het bevorderen van gezond (beweeg)gedrag van mensen met een chronische aandoening, waaronder het ontwikkelen van een beweeginterventie voor mensen die een beroerte hebben doorgemaakt de RISE-interventie.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
  • Ruim 90 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang