Zorg in de palliatieve fase
Stap nu in
- Ruim 90 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Op ieder device
Deze cursus richt zich op de geriatriefysiotherapeut die in het (dagelijks) werk te maken krijgt met palliatieve zorg. Palliatieve zorg zou niets anders moeten zijn dan het verlenen van goede zorg aan iedere patiënt met een ongeneeslijke aandoening of kwetsbaarheid. De definitie van palliatieve zorg van de WHO uit 2002 is daarom in 2017 aangepast, waarbij er meer aandacht is gekomen voor interdisciplinair samenwerken, waardigheid, autonomie, toegang tot informatie, keuzemogelijkheid, de diversiteit van de doelgroepen binnen palliatieve zorg en de rol van in de palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners.
In de palliatieve fase - de eindfase van een ernstige ziekte waarbij de medische zorg alleen nog gericht is op het verlichten van lijden - komt pijn vaak voor. Pijnverlichting is daardoor een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg. Hierbij kunnen angst, spanning, somberheid en vermoeidheid bijvoorbeeld een rol spelen. Als (geriatrie)fysiotherapeut kan je een bijdrage leveren aan het verminderen van deze klachten. Binnen de fysiotherapie kan er gebruik worden gemaakt van verschillende interventies (mede onderbouwd door klinimetrie) om de diverse klachten te behandelen. De mogelijke interventies, welke algemene aspecten daarbij een rol spelen en wat de mogelijkheden binnen andere disciplines zijn, worden in deze cursus besproken. De (geriatrie)fysiotherapeut is na het volgen van deze cursus op de hoogte van de rol die de fysiotherapie en de overige nauw betrokken disciplines kunnen spelen binnen de interdisciplinaire samenwerking in de palliatieve fase.
Preview
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus kan je:
- de stadia binnen de palliatieve zorg onderscheiden en de algemene uitgangspunten benoemen
- de hulpvraag van de patiënt in de palliatieve fase vertalen naar de fysiotherapeutische interventiemogelijkheden en daarbij de rol van de geriatriefysiotherapeut beredeneren.
- de rol van overige, betrokken zorgverleners benoemen en de aandachtspunten in de samenwerking in de praktijk brengen
- de verschillende soorten pijn (en de epidemiologie, pathofysiologie en etiologie daarvan) onderscheiden en globaal de medicamenteuze behandelmogelijkheden met mogelijke bijwerkingen benoemen
- overige betrokken disciplines en mantelzorg adviseren op het gebied van belasting en belastbaarheid, transfers, lighouding, mobiliserende technieken en ontspanning
Stap nu in
- Ruim 90 cursussen
- Ruim aanbod
- Onbeperkt toegang