Het paro-traject

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor tandartsen.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

In de laatste jaren is het bewustzijn bij patiënten over het belang van mondgezondheid toegenomen en is de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeterd. Maar wanneer er gekeken wordt naar de prevalentie van parodontitis blijkt dat deze gelijk is gebleven. Parodontitis is de meest voorkomende, niet overdraagbare ontstekingsziekte. Het behandelen en ook zeker het voorkomen hiervan is een belangrijk onderdeel van de algemene mondzorg.

Aan de hand van de NVvP-richtlijn “Parodontale Screening, Diagnostiek en Behandeling in de Algemene Praktijk”, behandelt Monique Danser het paro(preventie)-traject. Ze bespreekt de impact van parodontitis en gaat in op hoe het kan worden behandeld. Belangrijk hierbij is de nazorg, want een paro-patiënt zal altijd een paro-patiënt blijven. Als laatste worden er ook een tweetal casussen besproken waarin de behandelde stof wordt toegepast.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u de vier verschillende stappen van de parodontale behandeling benoemen met daarbij de doelstelling per stap
  • weet u aan welke randvoorwaarden een patiënt moet voldoen voor een succesvolle parodontale behandeling
  • kunt u een gepersonaliseerd zorgplan opstellen voor patiënten met parodontale aandoeningen; rekening houdend met individuele behoeften, motivatie en de ernst van de aandoening
  • kunt u de verschillende aanvullende onderzoeken ten behoeve van diagnostiek voor parodontale behandelingen indiceren en interpreteren
  • bent u in staat de succescriteria van de parodontale behandeling benoemen

Docent

  • dr. Monique Danser

    Monique Danser heeft haar tandarts diploma in 1988 aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna is zij onderzoek gaan doen bij de afdeling Parodontologie van het ACTA. In 1996 heeft zij haar promotieonderzoek afgerond: “The prevalence of periodontal bacteria colonizing the oral mucous membranes”. In 2005 heeft zij haar MSc diploma ‘Post graduate training in Periodontology’ behaald. Sindsdien werkt zij op het ACTA als parodontoloog in de stafkliniek, geeft ze onderwijs en begeleidt ze studenten met bachelor en master scripties.

    Van 2012 tot 2019 is zij voorzitter van de ‘Nederlandse Vereniging voor Parodontologie’ (NVvP) geweest en vanaf 2018 tot heden is zij penningmeester van de ‘European Federation for Periodontology’ (EFP). Sinds 2017 is zij directeur van de Master ‘Oral Health Science’ (OHS) profiel parodontologie.

    Binnen ACTA heeft zij diverse functies bekleed, onder meer: chef de clinique afdeling parodontologie (2007-2015), voorzitter afdeling orthodontie (2015-2017), directeur post HBO parodontologie opleiding voor mondhygiënisten (2016-nu), voorzitter kliniek algemene mondzorgkunde (masteropleiding tandheelkunde, 2020 mei-september), redactieraad ACTA QP (2014-nu) en voorzitter sectie parodontologie (2023 februari-september).

    Haar klinische en onderzoeksinteresses omvatten microbiologie, parodontale preventie, antibiotica binnen de parodontologie, parodontale behandeling en voeding en parodontologie.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor tandartsen.
  • Ruim 60 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang